www.kung-fu.se

Det var den första april och Solleröd budocenter hade bjudit in allmänheten. Qian Zhao Hong mästare i Xin Yi Liu He Quan, från Shanghai, var på besök och skulle under veckan hålla träning i denna stil. Han hade blivit ombedd att hålla en introduktion så att allmänheten kunde få en insyn i vad stilen handlade om. Qian Zhao Hong kom direkt från flygplatsen och hade blivit körd till Solleröd och detta evenemang. På ett lugnt och klart sätt presenterade han sig själv och sitt system. Allt som allt tog detta ungefär en timme. Presentationen flöt som det skulle. Det blir så dags att avsluta det hela. Då bjuder plötsligt Martin upp publiken att komma fram och känna på Qian Zhao Hongs förmåga att styra och förändra sin dantien . Då gymnastikhallen vi befann oss i var full strömmade det fram människor för att känna på Qian Zhao Hong. Lite av ett kaos uppstod. Folk började nästan trängas för att få prova.

Tre äldre ungdomar från den närliggande ungdomsvårdskolan kommer på tur för att få prova. Det hela var tänkt att några skulle få känna på Qian Zhao Hongs midjeparti och märka hur elastisk han är i detta område. Den ena av ungdomarna hade totalt ignorerat detta och stod nu ivrig att få skicka iväg ett slag mot Qian Zhao Hong. Sören försöker förklara att det inte var detta som var tänkt. Uppjagad frågar killen hela tiden om han ska slå mot Qian Zhao Hong. Killen klipper till men Qian Zhao Hong har redan flyttat sig. Slaget missar och killen tappar balansen. Han förstår inte riktigt vad som hänt. De tre ungdomarna skrattar högljutt. Där är fler i kö som vill känna och Qian Zhao Hong och Sören börjar samspråka med nästa person. Killen som precis missat tar då en chansning och störtar mot Qian Zhao Hongs midja. Lugnt och sansat styr Qian Zhao Hong undan killen och han flyger iväg. Qian Zhao Hong låter så nästa person pröva i lugn och ro.

Jag själv med ett antal andra börjar bli vaksamma på vad de tre ungdomarna är ute efter. Introduktionen avslutas och det är dags för kvällens träning att starta. Detta hade vi sett fram emot i ett halvår. Folk dröjer tyvärr kvar och har mängder med frågor. Människor som inte träffats på länge står och samtalar. Ungdomarna äntrar så scenen igen. De är flamsiga, gapiga och framfusiga. De frågar Qian Zhao Hong om det här med skrevsparkar. Detta har de sett på teve. Qian Zhao Hong förklarar då att vissa duktiga mästare har förmågan att dra upp kulorna. De skrattar högt. De tror inte på honom. De har tyvärr inte hyffs nog att veta när nog är nog. Sören tycker att de börjar bli lite för krävande och träningen ska ju starta. Qian Zhao Hong tar det lugnt och säger att det är ok. En av killarna får pröva att sparka. Han sparkar först en gång och sedan en gång till lite hårdare. Hysteriska skratt kommer från killarna. De är mäkta fascinerade, men ändå inte övertygade om att kung fu fungerar.

Andra vill också ställa frågor till Qian Zhao Hong. Han fortsätter att besvara dessa. Det är fortfarande mycket människor kvar i lokalen. De som har kommit för att träna börjar så lätt skruva på sig. Qian Zhao Hong går bort till sina saker för att ta lite dricka och förbereda sig för undervisningen. Människor hänger efter som en svans. Nyfikna på att höra vad denna man har att visa och berätta. Ungdomarna dyker åter upp. De tränger sig före igen. De har fler frågor angående kamp. De vill veta, de vill testa. Kanske inte på riktigt allvar men ändå. Stämningen runt omkring blir lite tryckt. En av killarna ställer sig i kampposition och frågar vad han gör mot en rundspark från en thaiboxare. När killen gör ansats till att attackera greppar Qian Zhao Hong kontrollerat killens tumme. Killen hinner inte förstå vad som händer innan han störtar mot golvet. De hysteriska skratten kommer igen från killarna. De försöker efterlikna teknikerna på varandra men misslyckas. De kringvarande har tröttnat på ungdomarna och säger till dem att det är dags för träning. De börjar röra sig mot dörren som många av de andra nyfikna. Jag hör dem diskutera hur hårt de kan slå ett boxningsslag när de traskar ut genom dörren. Det var det hårda slaget som missade innan. Det har de redan glömt. De har fortfarande inte förstått och de kommer aldrig att förstå. Av alla de människor som kommit för att se Qian Zhao Hong blir där bara en liten skara kvar. Det är de som kommit för att lära.

Text: Henrik Nilsson
www.kung-fu.se