www.kung-fu.se
Du läser en Kung-Fu.se artikel
 
Kinesisk örtmedicin akupunktur harmoni traditionell energi meridianer örtrecept tcm yin yang ying ayurveda reiki moxa moxabränning koppning akupressur qigong qi gong tai chi chuan taijiquan wushu shaolin xing yi xin bagua baguazhang
Wuji Qigong
 

Qigong har en lång historia

Qigong består av en serie enkla rörelser som kombineras med andning och mental koncentration för att förbättra cirkulationen av qi i kroppen. Själva ordet qigong kan översättas med rörelse av qi, qiövning eller skicklighet med qi. Det är en viktig del av den kinesiska medicinen och en metod för att uppnå och bevara god hlsa.

Qigong har många uttryck. Det finns både qigong som påminner om meditation och qigong som påminner om kampsport. De vanligaste, hälsobevarande träningsformerna innehåller enkla, rytmiska rörelser. På utsidan kanske det inte ser ut att hända så mycket, men qigong har många inre effekter. Genom att träna qigong anses man kunna förebygga och kurera sjukdomar eftersom qigong påverkar cirkulationen av qi och gör att man kan stå emot obalanser bättre. Qigong motverkar stress och spänning och ger en förbättrad koncentration. Qigong anses öka välbefinnande, känslan och närvaro, och dessutom ge bättre koordination. Qigong är i första steget lätt att lära sig och kräver inte någon speciell utrustning eller anläggning.

Det är svårt att säga exakt när qigong uppstod men redan i den Gule kejsarens inre klassiker nämns daoyin , en föregångare till qigong, som en av de läkande metoderna inom kinesisk medicin. I verket står en av de grundläggande tankegångarna för qigong: "När man är avslappnad och fri från önskningar och ambitioner kan man stärka sitt ursprungsqi och fokusera sinnet".

I en grav i Ma Wang Dui, Hunanprovinsen i södra Kina, har man hittat en silkesmålning från Handynastin (206 f Kr-220 e Kr) med olika qigongrörelser. Fynden visar att qigong användes redan då. På den tiden fanns det en en inre skola och en yttre. Den inre skolan är den som förknippas med dagens qigong. Den omfattade hälsostärkande övningar som omvandlar kroppens olika substanser. Den yttre skolan inkluderade förutom olika rörelser också framställning av substanser för att förbättra hälsan och förlänga livet. Den utvecklades främst av daoister. De experimenterade med olika substanser och metaller men flera av dessa blandningar blev giftiga och ledde i stället till ett förkortat liv.

Redan tidigt fanns en koppling mellan läkande och qigong och metoden användes av många läkare. Läkaren Bian Que utvecklade till exempel sina egna qigongrörelser som kallades för de fem djurens lek. Dessa övningar härmar rörelserna hos tigern, björnen, hjorten, apan och fågeln. De är än i dag populära qigongrörelser. Övningarna utformades enligt principen "rinnande vatten blir aldrig skämt" och "dörrens gångjärn murknar aldrig" (gångjärnen var för av träd). Det vill säga att ingenting får bli stillastående utan en cirkulation måste ständigt pågå.

Qigong utövades av olika grupper i det kinesiska samhället. Buddhister, konfucianister och daoister utvecklade sina egna former och framhöll olika aspekter. Buddhisterna betonade vikten av att vara lugn i sinnet för att lära känna universum och sanningen inom sig själv. Konfucianerna underströk vikten av att träna sinnet och den moraliska karaktären och att med ett koncentrerat sinne göra de rätta fysiska rörelserna. Daoisterna ansåg det betydelsefulla att öva både sinne och kropp och hitta harmoni mellan människan och naturen.

Störst historiskt inflytande på qigongen har förmodligen daoisterna haft. De var intresserade av kroppen ur ett helhetsperspektiv och strävade efter att förlänga livet. De stora daoistiska filosoferna Lao Tse och Zhuang Tse föreslog metoder för att bevara hälsan genom att reglera andningen.

Relaterade länkar
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
     
www.kung-fu.se