www.kung-fu.se
Du läser en Kung-Fu.se artikel
 
Kinesisk örtmedicin akupunktur harmoni traditionell energi meridianer örtrecept tcm yin yang ying ayurveda reiki moxa moxabränning koppning akupressur qigong qi gong tai chi chuan taijiquan wushu shaolin xing yi xin bagua baguazhang
Akupressur
Kinesisk örtmedicin akupunktur harmoni traditionell energi meridianer örtrecept tcm yin yang ying ayurveda reiki moxa moxabränning koppning
Yin & Yang

Akupressur

De grundläggande principerna för akupressur är detsamma som för akupunktur. I själva verket har akupunktur utvecklats ur akupressur, ibland kallad "akupunkturens moder". Idag utövas akupressur allmänt som en form av självhjälpsbehandling i Kina, där individens eget ansvar för hälsan betonas mer än i väst. Den rekommenderas också och lärs ut av många traditionella akupunktörer som ett användbart komplement till akupunktur.

Akupunktörerna själva använder ofta akupressur jämsides med den egna tekniken som ett led i behandlingen. Västerländska läkare erkänner också akupressurens värde som självhjälpsteknik, men förkarar dess effektivitet i termer av triggerpunkter. De menar emellertid att akupressur är mycket mindre effektiv än akupunktur. Effekterna varar sällan länge, men metoden kan lindra symtom relativt bra, om dock endast för kortare tider.

Under århundradenas lopp har en rad olika akupressurformer utvecklats. Många system använder sig av någon av dem tillsammans med en mängd olika tekniker och andliga traditioner.

I shen tao, t.ex., ett kinesiskt system som anses vara det alldra äldsta, kombineras fingertopparnas lätta tryck på akupunkterna med taoistiska principer för kost och energibalans. Jin shen och jin shen do använder sig av en typ av massage tillsammans med andra tekniker, såsom meditation. Akupressur är en viktig beståndsdel i vissa former av qigong. I Japan är akupressur ett viktigt inslag i Shiatsu, men i Kina är den vanligaste formen av akupressur tuina, där den kombineras med massage och manipulationstekniker.

Trycka med fingrarna är inte alltid det bästa sättet att stimulera akupunkterna. Ibland kan det vara mer effektivt med värme eller kyla.

 

Relaterade länkar
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
     
www.kung-fu.se